ИЗБОР ПО КАРТА

БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ

 

1. БАНСКО

Музеен комплекс
- Къща-музей "Никола Вапцаров" (раб.време 8:00-12:00; 14:00-18:00; без почивен ден).
- Веляновата къща.
- Къща-музей "Неофит Рилски".
- Постоянна иконна изложба.
- Черква "Св.Троица" (раб.време 7:00-18:00; без почивен ден)
Печатът се намира в музея "Никола Вапцаров".

Музейният комплекс "Банско" представя неповторимото историческо, архитектурно и художествено наследство, както и бележитите личности, чиито къщи са превърнати в музеи.

 

2. ВРЪХ ВИХРЕН

Печатът е в хижа "Вихрен".

Пирин е втората по височина планина в България, намира се в югозападна България и е част от Рило-Родопския масив. Тя е разположена надлъжно от северозапад на югоизток между долините на реките Струма и Места и котловините по тях.
Най-високият връх в Пирин е Вихрен (2914 м) - третият по височина на Балканския полуостров и вторият у нас.

 

3. СЕЛО ДОБЪРСКО

Църквата "Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" (раб. време 8:00-17:00; събота и неделя с предварителна заявка на тел. 074406/ 215).
Има печат.

Легендите разказват, че първите заселници в селото са били ослепените след битката в Беласица през 1014 г. Самуилови войници. Те намират изцеление от лечебната вода, която извира в двора на средновековната църква “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Легендата гласи, че с водата от изворчето в двора на старата църква е лекувал очите си още Климент Охридски. Тези предания намират своето отражение в стенописите на църквата, както и прочутият стенопис с Исус Христос в ракета.
Църквата е строена през 1614 г. Записана е в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО.

 

4. МЕЛНИК - архитектурно исторически резерват

- Исторически музей (раб. време 8:00-18:00 без почивен ден).
Има печат.
- Кордопулова къща (раб.време от 8:00-18:00).
Има печат.
- Роженски манастир (раб.време 8:00 -18:00).
Има печат.

Мелник, най-малкият град в България, е разположен в югозападната част на Пирин. Градът е известен със земните пирамиди, които представляват приказни природни скулптори с най-различни форми и очертания (едни от най-впечатляващите са тези с формата на скални гъби). Мелник се слави и с прочутото мелнишко вино. Старинните къщи впечатляват с богатата си архитектура.
Историческият музей Мелник се намира в Пашовата къща и представя бита и поминъка на местното население.
Кордопуловата къща, построена през 1758 г. е най-голямата запазена къща от XIX век на Балканския полуостров.
Роженският манастир се намира на 6 км източно от Мелник, до с. Рожен, върху билото на висок хълм с изглед към върховете на Пирин и Беласица, обгърнат от знаменитите Мелнишки пирамиди. Манастирската църква “Рождество Богородично” пази ценни стенописи, стъклописи, икони и дърворезби.

 

5. ПЕТРИЧ

- Местността "Рупите" - храм паметник "Света Петка Българска" (раб. време 7:30-18:00).
Има печат.
- Самуилова крепост (раб. време 8:15-16:00; почивни дни - неделя и понеделник).
Има печат.

Районът на Рупите е разположен в Югозападна България, в близост до река Струма. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Местността е известна с минералните извори, които притежават изключителни лечебни свойства.
В Рупите се намира храма "Света Петка Българска", построен по инициатива и със собствени средства на пророчицата баба Ванга.

Самуилова крепост се намира край прочутото със загадките си село Ключ, на 20 километра югозападно от Петрич и само на 4 км от границата с Македония. Националният парк-музей "Самуилова крепост” е свързан с трагичен момент в Първата българска държава след Беласишката битка с византийците през 1014 г. Тогава е ослепена 14-хилядната войска на Самуил, като на всеки стотен войник е оставен по един с едно око, да води останалите. Виждайки това, Самуил получава разрив на сърцето и умира. Тук се намира мемориалът, посветен на цар Самуил и неговите ослепени войници.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

www.dechica.com