ИЗБОР ПО КАРТА

СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ

 

54. СЛИВЕН

- Къща-музей "Хаджи Димитър" (ул. “Асенова” № 2 раб. време 9:00-12:00; 14:00-17:00; почивен ден - неделя).
Има печат.
- Национален музей на текстилната индустрия (пл. “Стоил войвода”; раб. време 8:30-17:00; почивни дни събота и неделя).
.Има печат.
- Първата текстилна фабрика "Добри Желязков".

Град Сливен е разположен в източната част на Горнотракийската равнина, в подножието на Сливенския Балкан. Името на града произхожда от разположението на му – при сливането на равнината с планината, а също и на трите реки Асеновска, Селишка и Новоселска. По време на периода на българското Възраждане Сливен става известен като “градът на 100-те войводи” – Индже, Злати, Кара Съби, Радой, Христо, Конда, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Таню Войвода и много други.
Къща-музей "Хаджи Димитър" се намира в югозападната част на града и представлява комплекс от няколко сгради, реставрирани през различни времеви периоди. Комплексът включва родната къща на Хаджи Димитър, с нейния интериор, ханът и селскостопански помещения към къщата.

През 1836 година в Сливен е открита първата текстилна фабрика в България и на Балканския полуостров – фабриката на Добри Желязков. В триетажна постройка е имало 20 предачни машини, 6 механични стана и персонал от 500 работници. Понастоящем фабриката на Добри Желязков е обявена за паметник на културата от национално значение.

Музеят на текстилната индустрия е първият специализиран музей от индустриален тип в България. Изграден е през 1984 г. по повод 150-годишнината на българската текстилна индустрия. Експозициите са в три основни раздела - ръчно текстилно производство, текстилни занаяти и фабрично-машинно производство.

 

 


55. ПРИРОДЕН ПАРК "СИНИТЕ КАМЪНИ"

- Хижа "Карандила".
Печатът е в хижата.

Местността Карандила е разположена в североизточната част на Сливен, сред вековни гори. Тук е Национален парк “Сините камъни”, където има много интересни естествени скални образувания. На запад, север и изток паркът е ограден от просторни гори, а на юг граничи с областния център гр. Сливен. Релефът е разнообразен, стръмен и силно разчленен. Северните склонове са стръмни, мъчнопроходими, обрасли с букови гори, а тези с южна компонента - прорязани от долове и оврази, урвести, без растителност. Природен парк "Сините камъни" е известен с чистия въздух, специфичния горски климат, с разнообразните ландшафти. В пределите на Природния парк "Сините камъни" може да се открие изключително биоразнообразие.
До хижа Карандила може да се стигне с лифт (20 минути) и още 30 минути пеша или 32 км по асфалтов път от града.

 

56. КОТЕЛ

- Музей на котленските възражденци и пантеон на Георги Стойков Раковски (раб. време 8:00-12:00; 13:00-17:00; без почивен ден).
Има печат.
- Природо-научен музей (раб. време 9:00-17:00 с обедна почивка; събота и неделя по заявки).
Има печат.

Град Котел е разположен в малка живописна долина в източна Стара планина, на 49 км североизточно от Сливен. Котел е важно културно-историческо средище, той е родно място на много видни възрожденци: Георги Стойков Раковски, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон, Софроний Врачански, Гаврил Кръстевич, Алеко Богориди, Стефан Богориди и много други. Котел е град с красиви архитектурни образци от епохата на Възраждането.
Експозицията на музея на котленските възражденци е разположена в 4 зали и разделена в 4 раздела – Будители, Просветители, Бунтовници и Революционери. Четирите зали онагледяват живота и делото на повече от 200 национални герои от региона. Тук се намират и тленните останки на патриарха на българската национална революция Г.С.Раковски. Мраморният саркофаг е покрит с бронзово знаме със заветните думи “Свобода или смърт”. Положено е и копие от сабята му.

Природонаучният музей в Котел разкрива природното богатство на Източна Стара планина. Фондът на музея съхранява близо 30 000 образци от живата и нежива природа на региона, включени в сбирките: Безгръбначни фосили, Висши растения, Насекоми, Риби, Земноводни, Влечуги, Птици и Бозайници.

 

 


57. ЖЕРАВНА

Архитектурно-етнографски резерват
- Къща-музей "Йордан Йовков" (раб. време 08:00-12:00; 13:00-17:00; без почивен ден).
Печат има в общината и в къщата-музей.

Жеравна е китно селце, разположено в малка котловина в източната част на Стара планина. Намира се на 14 км южно от Котел. Селището се появява през XII-XIV век. През XVIII век се превръща в занаятчийски и културен център. Днес Жеравна е известен архитектурен резерват. Селото е запазило автентичния си възрожденски облик – тесни калдъръмени улички и едноетажни или двуетажни дървени къщи, заобиколени от каменни стени. Някои от къщите са на повече от 300 години.
Йордан Йовков, един от най-значимите български писатели е роден в Жеравна през 1880 г. Родната къща на великия писател се намира на площад "Голямото бърдо". Тя е едноетажна къща, заобиколена от каменни стени. В двора, изпълнен със зеленина се издига паметника на писателя, седнал на малък стол, вглъбен в своя вълшебен свят. Интериорът в къщата е запазен и се усеща автентичната атмосферата на миналото. Тук е уредена експозиция на документи и ръкописи на Йовков.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

www.dechica.com