ИЗБОР ПО КАРТА

СОФИЯ - ГРАД

 

58. СОФИЯ

Национален исторически музей - кв. Бояна, ул. "Витошко лале" №16 (раб. време лятно 10:30-18:15; зимно 9:30-17:45, без почивен ден).
Има печат.

Националният исторически музей представя българската история от древността до наши дни.
Първият етаж съхранява експонати от най-старо време до средните векове и включва златни и сребърни съкровища (като Панагюрското съкровище), керамика и археологически находки.
Вторият етаж е посветен на църковното изкуство, културата на българското възраждане през XIX век и включва национални костюми, килими и стаи, обзаведени в стила от този период.

 

 

59. СОФИЯ

Храм-паметник "Александър Невски" с Крипта (раб. време на Криптата лятно 10:30-18:00; зимно 10:00-17:30; почивен ден вторник).
Печатът е в Криптата.

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е построен в чест на Александър II (наричан още "Цар Освободител", защото армията му освобождава България от Турско робство през 1878 г.) и носи неговото име. Храмът е един от символите на град София и му придава духовен и културен облик. Той е най-големият храм-паметник на Балканския полуостров.
В подземния етаж на катедралата е разположена "Криптата", където в хронологичен ред са подредени около 300 експоната, предимно икони, а също и стенописни фрагменти и щампи. Експонатите датират от IX в. до края на XIX в. Колекцията е най-представителната сбирка, разкриваща развитието на иконописта по българските земи.

 

60. СОФИЯ

Национален църковен историко-археологически музей при "Светия Синод" - намира се в сградата на богословския факултет на пл. "Света неделя" (раб. време 9:00-17:00 с обедна почивка; почивни дни събота и неделя).
Има печат.

Музеят представя българската православна духовна култура и художество. Тук са изложени множество ръкописи и старопечатни книги, ценни икони и щампи, утвари, църковни старини и паметници от християнското изкуство. Експозицията на музея включва и макети на известни старинни църкви, албуми със снимки на всички по-важни и забележителни църковни паметници, ръкописи на Неофит Хилендарски (Бозвели), писма и документи от Иларион Макариополски, от екзарсите Антим I и Йосиф I, от митрополит Климент Търновски и др.

 

61. СОФИЯ

Национален дворец на културата - площад България.
Печатът е в билетния център (без събота и неделя).

Националният дворец на културата е най-големият мулти-функционален комплекс в югоизточна Европа. Центърът обединява 13 зали и 55 конферентни помещения с капацитет от 100 до 4000 места и разполага с над 15 000 кв.м. изложбена площ. В НДК има възможност за провеждане на различни мероприятия - конгреси, конференции, концерти, кино-прожекции, изложби и изложения.

 

62. СОФИЯ

Национална художествена галерия при БАН - пл. "Батенберг" (раб. време лятно 10:30-18:00; зимно 10:00-17:30; почивни дни неделя и понеделник).
Има печат.

Националната художествена галерия се помещава в сградата на бившия Царски дворец.
В галерията са изложени над 3000 художествени творби – живопис, скулптура и графика на видни представители на българското изобразително изкуство.

 

63. СОФИЯ

Етнографски институт с музей при БАН - пл. "Батенберг" (раб. време лятно 10:00-17:00; зимно 11:00-16:00; почивен ден понеделник).
Има печат.

Националният етнографски музей се помещава в сградата на бившия Царски дворец.
В музея се пазят колекции от произведения на българските традиционни занаяти, костюми, тъкани, шевици, накити, музикални инструменти. Тук се съхраняват повече от 50 000 експоната, датиращи към XVII до средата на XX век, които представят традиционните български художествени занаяти и изкуство от цялата българска етническа територия.

 

64. СОФИЯ

Национален музей "Земята и хората" - бул. "Черни връх" № 4 (раб. време лятно 10:00-18:00; зимно 8:30-17:00; почивни дни - неделя и понеделник).
Има печат.

Националният музей "Земята и хората" е основани през 1986 г. Тук са изложени над 20 000 експонати - гигантски кристали, земни минерали, промишлени минерали, суровинни находища на България, скъпоценни камъни и нови материи.
Също така в музея се организират множество различни изложби и вечери на класическата музика.

 

65. СОФИЯ

Национален природонаучен музей при БАН - бул."Цар Освободител" № 1 (раб. време 10:00-18:00 без почивен ден).
Има печат.

Националният природонаучен музей при БАН е най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров. Тук се съхранява и популяризира живата и нежива природа в България и чужбина - над един милион екземпляра животни, растения и минерали. Експозициите на Националния природонаучен музей включват повече от 400 вида бозайници, над 1200 вида птици, множество земноводни и влечуги, стотици хиляди насекоми и други безгръбначни, както и фосилни образци (кости, костни фрагменти и цели скелети). Също така тук са изложени много минерални видове и около 1200 вида хербарни образци от флората на България.


 

66. СОФИЯ

Музей на историята на физическата култура и спорта - в националния стадион "Васил Левски" (раб. време 9:00-17:00 с обедна почивка; почивни дни събота и неделя).
Има печат.

Музеят на физическата култура и спорта показва историята на българския спорт и върховите постижения на родните ни спортисти. Тук са изложени над 500 експоната, фотоси и факсимилета. Сред експонатите са копие на първия български велосипед, лични вещи и награди на наши видни спортисти, състезателни екипи, множество купи и колекция от завоювани от българските спортисти медали.

 

67. СОФИЯ

Национална галерия за чуждестранно изкуство - площад "Св. Александър Невски" (раб. време 11:00-18:00; почивен ден - вторник).
Има печат.

Най-ценното от фондовете на Националната галерия за чуждестранно изкуство е изложено на три етажа в осемнадесет зали. Колекциите представят художествената атмосфера на различни страни и епохи от гръцко време (IV–III век преди новата ера) до наши дни.

___________________

В книжките от 2005 г. под номер 67 е село Старосел.

Село Старосел се намира в Пловдивска област, община Хисаря, близо до град Карлово в местността Орешака. През 2000-та година там е открита най-голямата тракийска храм-гробница в Югоизточна Европа. Според учените тя датира от края на V век и началото на IV век пр. н. е. и най- вероятно е на тракийския владетел Ситалк - мoгъщ цар на Одриското царство. Некрополът се състои от 8 могили. Каменни стълби и 15-метров коридор водят към фасадата на храма, украсена с изящни релефни орнаменти.

 

68. СОФИЯ

Археологически институт с музей при БАН - ул."Съборна" № 2 (раб. време лятно 10:00-18:00; зимно 10:30-15:30 с обедна почивка; почивен ден - понеделник).
Има печат.

Археологическият институт с музей при БАН представя материалната и духовна култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в.
Националният археологически музей е най-старият музей в България. Със своя фонд от 55 000 основни единици и около 300 000 монети, ателиета за консервация и реставрация на живопис, керамика, метал и камък, той е най-големият археологически музей в страната и един от най-големите в Европа.

 

69. СОФИЯ

Зоологическа градина - ул. Сребърна №1 (раб. време лятно 9:00-19:00; зимно 9:00-17:00; без почивен ден).
Има печат.

Зоологическата градина в София е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров и една от най-старите в Европа. Основана е през 1888 г. от княз Фердинанд и първоначално се е намирала в парка на бившия царски дворец. Днес Зоопарка е разположен на площ от повече от 360 дка. Тук се отглеждат 1113 екземпляра от 244 различни представители на животинския свят - слонове, мечки, хипопотами, носорози, маймуни, лисици, вълци, лъвове, ягуари, гепарди, елени, диви кози, щрауси, брадати орли, гълъби, костенурки и много други. В Зоопарка има много представители на видове, застрашени от изчезване в национален и световен мащаб - маймуните дрил и червеноглаво мангабе, египетския, белоглавия и черния лешояди, изключително редкия амурски леопард, гривестия вълк и други.

 

70. СОФИЯ

Национален музей "Боянска черква" - кв. Бояна, ул. "Боянско езеро" №1-3.
(раб. време 9:00-17:00; почивен ден понеделник).
Печат при екскурзовода.

Боянска църква е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни. Изграждането й преминава през три етапа: първи - от края на Х - началото на ХІ в., втори - средата на ХІІІ в. и трети - през ХІХ в. Изографисана е от талантлив Боянски майстор, като някои от стенописите датират от 1259 г. и са с високи художествени качества и неоспорим принос в европейската художествена култура. На северната стена са изографисани в цял ръст Севастократор Калоян и жена му Десислава, облечени в разкошни тържествени облекла. Интерес представляват и портретите на цар Константин и царица Ирина. В църквата има общо над 240 изображения, които отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура.
Боянската църква е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

___________________

В книжките от 2007 г. под номер 70 е гр. Брацигово - Градски исторически музей

Градският исторически музей в Брацигово отразява активното участие на града по време на всички етапи на борбите за национално Освобождение на България. Експозицията на музея е разположена в три основни раздела: Възраждане, Нова история, Най-нова история и дава сведения за възникването на селището, за неговия поминък, както и за духовното израстване на жителите му.

 

71. СОФИЯ

Храм "Света София" - ул. Париж 2 (до площад "Св. Александър Невски").
Има печат.

Църквата "Света София" е приемник на старата Ортодоксална християнска църква и втората най-стара църква в София след "Св. Георги". Построена е върху основите на няколко по-стари църкви от времето на Римския град Сердика. През II век на това мястото е имало Римски театър, през следващите векове са били издигани последователно няколко храма. По времето на Второто българско царство (XII-XIV в.) тя придобива статуса на митрополитска църква и дава името си на града – София, което означава "мъдрост". През Османското владичество "Св. София" е преустроена в джамия. След Освобождението храмът е възстановен и връща статуса си на християнска църква.

 

72. СОФИЯ

Софийска синагога и исторически музей към нея - ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" и ул "Г. Вашингтон" (раб. време 9:00-13:30; 14:00-16.30; почивни дни събота и неделя).
Има печат.

Софийската синагога е третата по големина в Европа след тези в Будапеща и Амстердам. Проектирана е от австрийския архитект Грюнандер в испано-мавритански стил и наподобява унищожената от нацистите синагога във Виена. Еврейският храм е открит през 1909 г. в присъствието на цар Фердинанд и царица Елеонора. Забележителен е основният полилей, който тежи два тона и е най-големият в България.

___________________

В книжките от 2007 г. под номер 72 е гр. Чирпан
- Къща-музей "Пейо Яворов"
- Художествена галерия "Никола Манев"
- Mанастир "Св. Атанасий"

 

73. СОФИЯ

Национален политехнически музей - ул. "Опълченска" № 66 (раб. време 9:00-17:00 с обедна почивка; почивни дни събота и неделя).
Има печат.

___________________

В книжките от 2005 г. под номер 73 е Димитровград.

Димитровград се намира в Хасковска област (прочети тук).

 

74. ВИТОША

Черни връх - 2290 м.
Печатът се намира в чайната.

Витоша се извисява над София и е разположена в центъра на Югозападна България между Стара планина и Рило-Родопския масив. Тя е единствената купеста планина у нас. Дължината й е около 20 км, а ширината й варира от 10 до 19 км. Планината има сравнително голяма средна надморска височина 1394 м (за сравнение Рила има 1487 м средна надморска височина). Витоша има 9 върха с височина над 2000 м и 14 върха с височина над 1500 м. С най-високия си връх Черни връх (2290 м) Витоша се нарежда на четвърто място по височина в България. Уникален природен феномен са каменните реки (морени) – кръгли гранитни камъни, достигащи до 2 км дължина и 50 м ширина.
На Черни връх е поставено и началото на движението "Опознай България-100 национални туристически обекта" през 1966 г.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

www.dechica.com