ИЗБОР ПО КАРТА

СОФИЙСКА ОБЛАСТ

 

75. КОПРИВЩИЦА

Архитектурно-исторически резерват.
Печат има в туристическия информационен център.

Копривщица е град-музей, по-късно обявен за архитектурен и исторически резерват. Тук на 20 април 1876 г. на Калъчевия мост, наречен още "Моста на първата пушка", е изстрелян първият куршум срещу турските поробители, с който избухва Априлското въстание. В града са запазени повече от 380 паметници на възрожденската българска култура. Градът се характеризира с десетки старинни къщи, боядисани в синьо, жълто и керемидено червено, с високи каменни зидове и тежки дървени порти, както и каменни мостове и чешми и малки калдъръмени улички. Възрожденският дух на Копривщица може да се усети както в старите църкви, така и в шестте къщи-музеи: родната къща на големия български писател и публицист Любен Каравелов; домът на поета-лирик Димчо Дебелянов; родните домове на ръководителите на Априлското въстание Георги Бенковски и Тодор Каблешков, Ослековата къща и Лютовата къща.

 

76. ВРЪХ БОГДАН

Печатът се намира в туристическия информационен център в гр. Копривщица.

Средна гора е разположена в Централна България, между Стара планина и Горнотракийската низина.
Връх Богдан носи името на легендареният хайдутин – Богдан войвода и е най-високия връх в Средна гора (1604 м). От всички страни е притиснат от гори, но на юг и на север се откриват прекрасни гледки към върховете Барикади и Вълк. В южното подножие на върха, сред буковата гора се тъмнеят огромни скали, покрити с мъх и здравец, които се наричат Детелинова пещера. От връх Богдан водят началото си реките Пясъчник, Крива река и Луда Яна.

 

77. КЛИСУРА

- Исторически музей (раб. време 9:00-17:00 с обедна почивка).
Има печат.

Град Клисура се намира в Пловдивска област, на 35 км запад-северозападно от общинския център Карлово и на 25 км североизточно от възрожденския град-музей Копривщица. Клисура влиза завинаги в българската история с подвига на клисурци по време на героичното Априлско въстание, проправило пътя на България към Освобождението от петвековно османско иго, с легендарния образ на Боримечката, както и с прочутите черешови топчета – символ на клисурската артилерия. Руините на църквата “Св. Николай Чудотворец” още напомнят за безстрашния 20 април на 1876 г., а оригиналната камбана, възвестила бунта на клисурци срещу поробителите, е единствения “жив” свидетел на Априлската епопея и представлява най-голямата ценност на Градския исторически музей. Гордост за музея е и запазеното автентично черешово топче.

 

78. МАНАСТИР СЕДЕМТЕ ПРЕСТОЛА

Има печат.

Манастирът "Седемте престола", известен още под името Осеновлашки манастир "Св. Богородица" е разположен по горното течение на река Габровница, в западното подножие на Стара планина, на изток от Врачанския балкан. Според предание манастира е бил основан от седем боляри или седем братя. Църквата се състои от седем отделни помещения-параклиси, всяко едно с олтар-престол, пригодни за църковна служба. В архитектурно отношение църквата е единствена по рода си. Вътрешната украса на храма е разнообразна, което говори, че тя е правена от майстори от различни краища на страната. Особен интерес представляват дърворезбените иконостаси.

 

79. САМОКОВ

- Исторически музей (раб. време 8:30-12:30; 13:30-17:30 без почивен ден).
Има печат.
- Девически манастир “Покров Пр. Богородици” (раб. време 6:00-20:00).
Има печат.

В Историческия музей в Самоков са изложени над 30 000 експонати. Тук се пазят изкусни произведения на самоковски занаятчии от Възраждането - накити, керамика, дърворезба, ковано желязо, национални носии и тъкани. Интерес представляват образците от Самоковската художествена школа - икони, щампи, рисунки, документи и картини. В музея може да се види и първата българска печатница на Никола Карастоянов.

Женският метох пази тайнствената атмосфера на духовност, бунтовност и смирение. Още от създаването си става средище на духовност и просветителство. В църквата са изобразени Богородица, Исус Христос, Св. св. Кирил и Методий и други ценни икони от самоковската школа.

 

80. РИЛА

- Връх Мусала.
Печатът е в метереологичната станция.

Рила е най-високата планина на Балканския полуостров (на 6 място в Европа след Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиринеите и Етна). От Рила извират големите български реки Искър, Марица и Места.
В Източния (Мусаленски) дял на Рила се намира връх Мусала (2925 м.) - най-високият връх не само в България, но и на Балканския полуостров. Името на върха има турски произход и означава “пътят към Бог”. Снежната покривка тук се задържа 8 месеца, а температурата е над 0°С само 4 месеца в годината. Мусала може да се изкачи като се вземе кабинковия лифт от Боровец до Ястребец и оттам по маркирана пътека през хижа “Мусала” до върха за около 2,5 часа.

 

81. ГРАД СЛИВНИЦА

- Новото гробище над Сливница.
Паметникът се намира в с. Алдомировци.
Печатът е при охраната в общината (без почивен ден).

Град Сливница е свързан със Сръбско-българската война от 1885 година. Героизмът на българските войни е възпят от Иван Вазов в стихосбирката му "Сливница". В стихотворението "Новото гробище над Сливница" поетът казва:
"Българийо, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха!
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх."

___________________

В книжките от 2005 г. под номер 81 е Ботевград - Часовникова кула.

Часовниковата кула е символ на града.
Печатът се намира в общината.

 

82. СЕЛО СКРАВЕНА

- Паметник-костница на Ботевите четници
- Манастир "Свети Николай"
- Манастир "Свето Преображение"
Печатът е в информационния център в селото.

Паметник-костница на Ботевите четници - тук са съхранени главите на 10 Ботеви четници.

Манастирът "Свети Николай" се намира в югозападното подножие на Лакавишки рид от Западния Предбалкан, на около 2 км североизточно от с. Скравена. Основан е по време на Втората българска държава, след което е разрушаван на няколко пъти. Възобновен е през ХХ в. (1947 г.)

Манастирът "Свето Преображение" (наричан още Скравенски манастир) се намира в местността Баткун в Лакавишкия рид на Западния Предбалкан, на 4 км северно от с. Скравена. Основан е по време на Втората българска държава, неколкократно разрушаван и възобновяван. В черквата са запазени фрагменти от стенописи, останали от стария храм и жилищна сграда.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

www.dechica.com