ИЗБОР ПО КАРТА

СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ

 

83. СМОЛЯН

Исторически музей (раб. време 9:00-12:00; 13:00-17:00; почивен ден - понеделник).
Има печат.

Град Смолян заема по-голямата част от долинното разширение на река Черна, известна като Смолянската котловина. Заобиколен е от зелени ливади и вековни гори. По двата бряга на реката в посока запад-изток се намират трите големи квартала - "Смолян", "Райково" и "Устово".
Историческият музей в гр. Смолян е най-старият и най-големият в Средните Родопи. В него се съхраняват над 150 000 музейни единици. Основан е през 1935 г. с цел издирване, изучаване, съхранение и популяризиране на уникалното по своята художествена стойност и историческа значимост наследство на населението, обитаващо централната част на Родопския масив. Тук на четири нива са разположени експозиционните зали за оригинално и атрактивно аранжираната постоянна изложба "Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни" и просторни фоайета за временни изложби.

 

84. ПАМПОРОВО

- Връх Снежанка -1926 м.
Печатът е в хижа "Студенец".

Пампорово е най-популярният и най-големият ски курорт в България. Разположен е на 10 км северно от Смолян.
Най-високият връх в курорта е Снежанка (1926 м). От върха, на който е построена телевизионна кула, висока 156 м се спускат множество ски-писти към курортния комплекс и към Смолянските езера. Климатът тук е мек, с множество слънчеви дни, средна годишна температура 8,5°С и дебелината на снежната покривка 140-150 м.
Хижа Студенец се намира на 1735 м надморска височина в северното подножие на връх Снежанка. До хижата се стига и по асфалтово шосе.

 

85. ВРЪХ ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК

- Връх Голям Перелик - 2191 м.
Печатът е в хижа Перелик.
- Природната забележителност "Чудните мостове".
Печатът е в хижа "Чудните мостове ".

Над 83% от Родопи планина се намират на българска територия в най-южната част на страната, а останалата част се намира в Гърция. С най-високия си връх Голям Перелик (2191 м), Родопите се нареждат на седмо място по височина между българските планини (след Рила - вр. Мусала, Пирин - вр. Вихрен, Стара планина - вр. Ботев, Витоша - вр. Черни връх, Осоговска планина - вр. Руен и Славянка - вр. Гоцев връх).

"Чудните мостове" представляват естествени скални мостове, разположени сред борова гора по течението на р. Айдарско дере. Предполага се, че този забележителен природен феномен се е образувал вследствие на земетресение, при което се е срутила пещера и с течение на времето под влиянието на различни атмосферни процеси. По-големият мост е широк 12-15 метра и е дълъг 96 метра. Вторият мост се намира на около 200 м по-надолу по дерето и е дълъг 60 метра.
До "Чудните мостове" се стига по третокласен автомобилен път, който се отклонява от шосето Асеновград-Смолян и минава покрай село Забърдо.

 

86. СЕЛО МОГИЛИЦА

- Пещера Ухловица (раб. време 9:00-17:00; последно влизане в 16:00 часа).
Има печат.
- Агушевия конак.
Няма печат.

Пещерата Ухловица се намира в Родопи планина, на 3 км североизточно от село Могилица. До входа й се стига по стръмни, почти отвесни стълби. “Ухловица” е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пещерата Ухловица се намира на 1040 метра надморска височина, а температурата вътре в нея през цялата година е 10-11 °С.

Агушевият конак в село Могилица е единствения по рода си в България феодален замък (резиденция на богат турски феодал). “Конак” означава дворец, голяма къща. Построен е през 1834 г. и е уникален със своите 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Таваните, стените, шкафовете и парапетите са резбовани. Кулата е украсена с рисунки на цветя. Вътре в стаите са подредени невероятни колекции на българските народни занаяти - истинска съкровищница от кърпи, черги и украшения.

___________________

В книжките от 2005 г. под номер 86 е Златоград.

 

87. СЕЛО ШИРОКА ЛЪКА

Печатът е в кметството (раб. време 8:00-18:00 без почивен ден).

Село Широка Лъка е единствен по рода си в България архитектурно-етнографски резерват. То е символ на родопската култура и дух. Селото е известно с оригиналният си родопски стил, музикални традиции и история. Намира се на 24 км от гр. Смолян.
Интерес представляват многобройните къщи, съхранили характерната Родопска архитектура (Калайджийската, Учиковската, Григоровската, Дуревата, Богдановата старинни къщи), етнографския музей (в сградата на Згуровския конак), църквата "Успение Богородично", построена през 1834 г. само за 38 дни. Селото се харектеризира още и със старите сводести мостове и калдаръмените улици.
Широка лъка е родното място на последния български екзарх Стефан I, избран през 1945г.
В Широка лъка се намира Средното фолклорно музикално училище (едно от двете в страната), разнасящо славата на българския фолклор далеч зад пределите на България.

 

88. ТРИГРАДСКО ЖДРЕЛО

- Триградско ждрело.
Печатът е в хижа "Триградски скали".
- Пещера "Дяволско гърло"
Има печат.

Триградското ждрело е впечатляващо с размерите и формата си. Разположено е по поречието на река Триградска, на 2 км северно от с. Триград. Същинската част на ждрелото се разпростира на 2-3 км по протежението на реката, като от двете страни се издигат мраморни скали. Височината на скалите на места достига до 250 м. На източната страна на скалния венец на ждрелото, се намира пещерата "Харамийска", която през енеолита е била обитавана от древните жители по тези места (в началото на пещерата се намират останки от пещерните им жилища). Тя все още не е благоустроена.
Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера "Дяволско гърло". По изкуствено изкопан тунел с дължина 150 м се стига до впечатляваща с размерите си зала. От залата, по виеща се стръмна стълба се стига до естествения вход на пещерата. При изкачването може да се види малка част от един от най-високите подземни водопади в Европа (42 м). Температурата в пещерата е 8 °С.

 

89. ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА

- Ягодинска пещера (раб. време лятно 9:00-17:00; зимно - по заявка).
Има печат.
- Буйновско ждрело.
Няма печат.

Ягодинската пещера се намира на 3 км югозападно от с. Ягодина. Входът на пещерата, който е за туристите е изкуствено направен, а естественият вход на пещерата е 30 м над шосето. Ягодинската пещера е една от най-дългите (10 км) и най-интересни пещери в България и най-красивата в Родопите. Състои се от 5 етажа, като част от нея е електрифицирана и пригодена за туристически посещения. В залите на пещерата могат да се видят чудни сталактити, сталагмити и сталактони, а също така драперит, синтрови езера, хелектити и още много други пещерни и скални образувания.
В пещерата са открити следи от живот от времето на енеолита (4 хил.пр.н.е.), а също и от по-късната бронзова епоха. Открити за посещение са енеолитните жилища, намиращи са на десетина минути от изкуствения изход на пещерата.

Буйновското ждрелото е разположено от двете страни на Буйновска река, приток на р. Въча. Буйните планински води са прорязали варовитите скали и са създали изключително красивата природна забележителност.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

www.dechica.com