ИЗБОР ПО КАРТА

ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ

 

41. ПЛОВДИВ

Архитектурно-исторически резерват "Стария Пловдив"
- Исторически музей (пл.“Съединение” № 1; раб. време 9:00-12:30; 13:30-17:00; почивни дни - събота и неделя).
Има печат.
- Етнографски музей (ул. “Д-р Чомаков”; раб. време 9:00-17:00; почивен ден - понеделник).
Има печат.
- Античен театър.
Има печат.
- Черквата "Св.Константин и Елена" (раб. време 9:00-18:00).
Няма печат.

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Съществува като селище от около 8000 години.
Историческият музей в Пловдив, открит през 1951 г., се представя от 4 големи отдела, създадени през различни години и обединени през 1993 г. Те проследяват историческото минало на Пловдивския край от ранноосманския период (XV-XVII век) до съвремието. Във фонда на музея се съхраняват над 60 000 експоната.

Етнографският музей в Пловдив се помещава в красива възрожденска къща, построена през 1847 г. Експозицията е разделена в 5 отдела и илюстрира бита и културата на населението в Пловдивския регион - селско стопанство и занаяти; народни носии и тъкани; фолклорни костюми и музикални инструменти; архитектура от Възрожденската епоха.

Античният театър е построен от Марк Аврелий през II в. Той е най-впечатляващата постройка от Римско време, запазена до наши дни. Високото качество на използваните материали и художественото изпълнение доказват огромното социално значение, което се е придавало на театъра.

Църквата "Св. Константин и Елена" е живописно разположена в центъра на Стария град. Датира в сегашния си вид от 1832 г. и е типичен пример за църковната архитектура на XIX в. Тук се намира и много по-старата икона на св. св. Константин и Елена, за която се вярвало, че е чудодейна, както и други чудодейни икони.

 

 


42. ПЕРУЩИЦА

- Исторически музей (раб. време 9:00-12:00; 14:00-17:00; почивен ден - петък).
Има печат.

Град Перущица отстои на 21 км югозападно от Пловдив. На юг от днешна Перущица все още личат развалините на някогашния древен град Драговец. На запад се е издигала крепостта Перестица, брънка от отбранителната верига на Второто Българско царство. Археологията доказва, че в дългата си история, Перущица е техен наследник, носейки името на славянския бог Перун. По време на потушаване на Априлското въстание 1876 г., Перущица е била потопена в кръвта на героичното си население. В историческия музей в града се пазят ценни експонати, свързани с историческото минало и героизма на населението от района.

 

43. СОПОТ

- Къща-музей "Иван Вазов" (раб. време 8:00-17:00; почивен ден - понеделник).
Има печат.
- Девически метох.
Има печат.

Град Сопот е разположен в плодородната Карловска долина, част от легендарната Розова долина, на 5 км западно от Карлово. Град Сопот е родно място на Иван Вазов – Патриарха на българската литература. Родната къща на писателя се намира в централната част на града, на площад “Иван Вазов”. Действителната къща е разрушена в годините преди Освобождението на България от турско робство и реконструирана през 1932 година. Музеят е открит през 1935 г.

Девическият манастир “Въведение Богородично” има дълго и многовековно съществуване. Основан е през 1665г. В Сопот, в Метохът Васил Левски неведнъж намира изход от тежките и опасни преследвания, на които постоянно е изложен, и не веднъж спасява живота си. Важна роля в укриването му играе монахинята Христина. Тя бди над него с дух на истинска българка и родолюбка. В зимника на метоха, под килията на калугерката Христина е скривалището на Апостола, което е запазено до днес и експонирано.

 

44. КАРЛОВО

- Къща-музей "Васил Левски" (ул. "Ген. Карцов" № 57; раб. време 8:30-13:00; 14:00-17:30; без почивен ден).
Има печат.

Карлово е разположен в Карловската долина, която е част от прочутата Розова долина. Градът е родно място на Апостола на свободата Васил Левски.
Къщата, в която е роден Васил Левски, се намира в западната част на Карлово, недалеч от старата част на града, на пътя за Сопот. Скрита зад дебели стени и сгушена сред чемшири и пълзящи лози, къщата е съхранила спомена за забележителния млад мъж, смело жертвал живота си в името на свободата на своя народ. Къщата на Васил Левски е реставрирана в оригиналния си вид през 1933 г. и отворена като музей през 1937 година. Днес музеят включва мемориална изложба – родната къща на Апостола на българската свобода Васил Левски и зала, разказваща за неговата дейност и жизнен път. Основната колекция във фондовете се състои от сбирка от фотокопия, документи и други свидетелства, свързани с живота на Левски и приноса му в борбата за свобода на българския народ.

 

45. КАЛОФЕР

- Национален музей "Христо Ботев" (раб. време 8:00-12:00; 13:30-17:30 без почивен ден).
Печатът е в музея.

Град Калофер е разположен на двата бряга на река Тунджа, между Стара планина и Средна гора. Над града се извисява връх Ботев – най-високият в Стара планина. Калофер е родния град на големия български поет и революционер Христо Ботев. Музеят е изграден на мястото, на което е била построена последната къща на Ботьовото семейство. Музейният комплекс се намира в Ботевата градска градина и обхваща: Мемориалната къща-музей, изложбената зала, паметника на Христо Ботев, и паметника на Иванка Ботева – майката на поета. Мемориалната къща-музей представя автентичната обстановка, в която е отраснал Ботев. В изложбената зала се съхраняват лични принадлежности, документи, публикации, предмети на изкуството и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, неговото семейство и сподвижници.

 

46. ВРЪХ БОТЕВ

Печатът се намира в метереологичната станция на върха.

Връх Ботев е най-високата точка на Средна Стара планина – 2376 м и е трети по височина в България, след Мусала и Вихрен. Върхът попада на територията на Национален парк “Централен Балкан” – един от най- големите европейски национални паркове. Средната температура около връх Ботев е – 8,9 °С през януари и 7,9 °С през юли. От Райските скали в Средна Стара планина се спуска най-високият от всичките 300 водопади в България - Райското пръскало (124,5 м). Той е не само най-високият в България, но и на целия Балкански полуостров. Събира води от вечната пряспа, намираща се почти на самия връх Ботев.
Хижа “Рай” се намира в местността Рая, в южното подножие на връх Ботев, на 1560 м.н.в. До хижата може да се стигне от гр. Калофер за 4.30 ч. по маркирана пътека през м. Паниците. От града до м.Паниците има 6 км асфалтирано шосе. От хижа Рай до връх Ботев е 2.30 ч.

 

47. БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

- Бачковски манастир (раб. време 8:00-17:00).
Има печат.
- Асенова крепост
Няма печат.

Бачковският манастир се намира в Западните Родопи, на 10 км южно от Асеновград, в южния край на с. Бачково. Основан е през 1083 г. и е вторият по големина в България. Състои се от два манастирски двора, отвсякъде обградени от внушителни жилищни и стопански сгради. Тук са Съборната черква “Успение Богородично”, построена през 1604 г., черквата “Св. архангел Михаил” (ХІІІ-ХІV в.) и в по-малкия двор - черквата “Св. Николай”, построена през 1834 г., със стенописи от Захарий Зограф (1840 г.). Забележителни са старинната чудотворна икона на Св. Богородица от 1310 г., както и най-голямата панорамна стенописна композиция в България “Изнасянето на чудотворната икона”, дело на Алекси Атанасов (1846 г.).

Асеновата крепост - символът на Асеновград е разположена върху усамотена скала и е надвесена над шосето Асеновград-Смолян, минаващо по долината на Чепеларска река. Крепостта се състои от външно укрепление и вътрешна крепост. Тук е черквата "Св. Богородица Петричка" (строена през ХІІ век), която е най-добре запазената постройка от целия комплекс.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

www.dechica.com